Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.09.2010 17:59 - Работа насам-натам или българи в чужбина
Автор: 1etty Категория: Лични дневници   
Прочетен: 10050 Коментари: 4 Гласове:
5

Последна промяна: 25.10.2014 08:06


От 18-та си година все търся добре платена работа, ама и интересна, и забавна, и със свестни колеги...Какво ли не съм работила, ама само в БГ и все още не съм попаднала на мястото си. От няколко години открих екскурзиите в чужбина и както казва една приятелка " На теб все нещо ти се случва..." та все се случва да попадам на нашенци в чужбина!
1. Пътувам до Унгария и на магистралата катастрофа с български ТИР (от позната транспортна фирма). Полицейска кола, линейка, явно работата беше сериозна. Прибрах се и попитах една от служителките на транспортната фирма какво се е случило? " А, оправихме се. Шофьора се прибра жив и здрав".
2. Близо до Мюнхен спираме на бензиностанция. Апаратчето за тоалетната отказва да ми вземе дребните - ами сега? Обръщам се към чистачката на тоалетната на английски, а тя ми отговаря на чист български ( също като във филма "Баш Майстора в чужбина": " Говори на български бе, човек, всеки ще те разбере!"). Жената се оказа от Варненско, има си и диплома за образование, в Германия то 4г., питам доволна ли е? отговор - да, и от отношението и от заплащането, изобщо и не помисля да се връща обратно...
3. Сядаме във Виена на една пейка с/у едно фонтанче, оказва се че е точно до стоянка за таксита. Зяпам и гледам...Мерцедеси. Всички таксита бяха мерцедеси, имаше и чисто нови модели имаше и по-стари. Поседяхме около 30мин и взехме да умуваме дали и ние да не хванем такси до увеселителния парк "Пратера". Първо ще попитам за цената. Доближавам се до едно такси и пускам в ход английския си: Извинете, колко ще ни струва отиване до Пратера? Млад симпатичен таксиметраджия отговаря: Говори си на български, аз съм българин! Момчето от 2год си е взело Мерцедеса, твърди че много изгодно ги продават и като такси изкарва доста добри пари, във Виена познава доста българи, работещи там и нито един от тях няма намерение да се връща...(а по мойте средностатистически български стандарти Виена е скъп град с висок стандарт).
4. В мазин от веригата "Тати" (Париж) ни доближават двама мургави мъже и на чист български започват да ни разпитват кой магазин къде е (да си намираме приказка). Нашенски цигани в Париж - работят и те :)))
Като се замисля колко народ отиде да работи зад граница и от тези, които познавам никой не се връща - всички доволни. Чудя се кога точно си изпуснах шанса и аз, когато трябваше перфектно да науча поне един език или когато мама ми казваше: никъде няма да ходиш, от вкъщи по хубаво няма...
image

стоянка за таксита във Виена

image

не би било зле това виенско такси да ми лична кола в БГ...ех.....размечтах се:)))





Гласувай:
5



Следващ постинг
Предишен постинг

1. thekingdaughter - Шанс
21.09.2010 19:57
Здравейте, 1etty!
И аз съм като Вас, една търсеща душа.
Радвайте се на възможността да пътувате. Това е една страхотна възможност.
Тези българи, които сте срещнали по пътя си, сигурно Ви завижда.
Провокирахте ме с това, че все нещо Ви се случва. И при мен е така, но в съвсем различен аспект. Важното в случая е защо ни се случват тези срещи.
Екскурзиите в чужбина Ви осигурява контакт с бълагари, работещи като шофьори, чистачи, има и сервитьори и среща с малцинството. Възможно е да срещнете и гледачи - това си е професия в Испания, например. Явно е трудно човек да се реализира в друга професия.
Тези хора са доволни единствено от паричните средства, които вземат, защото са два пъти повече от тези в България.
Не съжалявайте, че не сте заминали. Явно вашият шанс е тук, в България и имате възможността да пътувате - трябва работата Ви да е достатъчно платена, макар и не добре.
Най - хубавото е, че имате познати в чужбина. Няма за какво да съжалявате, имате шанс, а имате и хората.
Бъдете здрава и повече сбъднети мечти.
Р.Р. Хубава кола сте си пожелала за личен автомобил ;)
цитирай
2. 1etty - благодаря на thekingdaughter
21.09.2010 20:12
Да тези, които срещнах бяха от обслужващия персонал. Но тези които познавам са висококвалифицирани специалисти. И едните и другите не искат да се връщат. Остава въпросът за нас - тези които сме в БГ, дали наистина зад граница няма да ни оценят повече и дали си струва децата ни да живеят тук...
цитирай
3. atanasof - Super koli4ki ako gi davat eftino ...
24.09.2010 22:58
Super koli4ki ako gi davat eftino dai edin nasam !
цитирай
4. анонимен - ако се нуждае някой от такси във виена на български език
12.09.2012 22:56
www.airport-taxi.cc\bg
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: 1etty
Категория: Лични дневници
Прочетен: 285764
Постинги: 64
Коментари: 69
Гласове: 858
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол