Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.06.2016 10:49 - Резултати 7 клас 2016
Автор: 1etty Категория: Новини   
Прочетен: 1740 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 04.06.2016 11:14

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
"Пред неразрешим казус постави днес просветното министерство учители, ученици, родители и журналисти. 14 хиляди двойки на седмокласници по математика изчезнаха между първия и втория модул на теста. Двойките на първия модул са 17 хиляди, а общо от двата едва 3 хиляди. Според министър Кунева нищо не е нагласено и това са реалните факти. Изпитът по математика след 7-ми клас се състои от два модула.Първият е по-лесен и съдържа 20 въпроса. Вторият е много по-труден, състои се от четири по-сложни задачи и обикновено се използва за отсяване на учениците за математическите гимназии. Днес просветното министерство обяви, че двойките по математика на първия модул са 17 893.
Диян Стаматов, зам.-министър на образованието и науката: Възможно е ученик да има двойка на първия модул,но да е продължил да работи и то без проблем на част от задачите по втория модул и да е изкарал по-високи точки, оценка на втория модул отколкото на първия модул.

Така в крайна сметка общо от първи и втори модул двойките били едва 3 881. Грубо казано, тъй като точни данни засега няма, това означава, че 14 хиляди деца, след като са получили двойка на лесния модул са се справили с далеч по- сложния - нещо, което изглежда меко казано невероятно.

Юлия Душкова, учител по математика 125-то СОУ: Нямам обяснение аз на този факт. Според мен няма как децата да не са успели да се справят на първи модул, а да са успели на втори да се справят. Децата, които са успели изобщо да се справят в двата модула, вероятно са го направили и в двата такива.Емилия, 7 клас 125 -то СОУ: Първи модул е по-лесен, общо взето начините за решаване са еднакви, има еднакви теореми и общо взето, ако не можеш да се справиш с първия няма как да се справиш с втория.

Веднага се появиха и съмнения, че резултатът е нагласен.

Меглена Кунева, министър на образованието и науката: Ние не сме правили никакви операции със данните, които ви съобщаваме, първи модул, втори модул, двойки и на двата модула, това е което можем да ви кажем. Това са фактите, ние ви изнесохме модул по модул какви са фактите в изпитите.

От министерството се опитаха да дадат това обяснение - ако дете има на първия модул 15 точки и двойка, а от втория е решило нещо съвсем малко и има 1 точка така точките стават 16 и това е тройка. Но това означава, че две двойки правят една тройка, което е нонсенс."
от Елиана Димитрова - БНТ

За съжаление има още много нонсенс-и свързани с външното оценяване на седми клас. Ето според мен някой от "безумията" на този изпит.
1. Изпитът се състои от два модула, които са разделени по време и сложност, което предполага, че детето трябва да е със много стабилна нервна система и абсолютна способност за адаптиране. След като час и половина е решавало задачи, които за съжаление тази година са с повишена трудност, трябва да се пренастрои за половин час за следващият модул, който по презумция винаги е още по-труден. Определено, при това положение, мен не ме учудват слабите резултати.
2. Оценката от изпита е окончателна! т.е. могат да ви ощетят детето както си искат  и вие нямате право да искате нито преразглеждане на работата, нито нищо. Я си представете, че проверяващият точно в този ден, когато разглежда работата на вашето дете не е на кеф и пише точките едно към кесим...Вие вече сте проверили верните отговори на теста заедно със скалата за оценяване и сте се ориентирали какъв е минимумът точки, които да очаквате. Но какво се оказва - оценката, която сте получили е много по-ниска от очакванията, тичате и проверявате работата и ДА - детето се е справило според предварителните ви сметки в съответствие със скалата за оценяване, но незнайно защо има по-ниска оценка. Според сегашните разпоредби - ПИЕТЕ ЕДНА СТУДЕНА ВОДА и започвате да мислите за справедливостта... Само да припомня, че имаше време, когато можехте да искате преразглеждане на писмената работа, което все пак си беше цивилизовано!
3. Статистиката за успеваемостта по БЕЛ и Математика на градове като Пловдив, Варна, Бургас и др. излиза още в деня на обявяване на резултатите от изпитите, но уви това никога не важи за София-град. Ще чакате докато благоволят! Тази статистика ви е жизнено необходима, за да се успокоите, че вашето дете все пак се е представило задоволително.
4. Беше обявено, че резултатите от изпитите ще бъдат разлепени по училищата. За съжаление и това не е изпълнено. Отидох в училището на детето и казах, че искам да видя списъците с оценките. Отговориха, че това били лични данни и не се оповестяват.  Отново поредното безумие.
5. Никъде не е упоменато какво се прави в случай на техническа грешка при качване на резултатите, а тъй като това е напълно възможно при такъв обем данни, отново не може да сте сигурни, че сте видели правилната оценка.


И така УСПЕХ СЕДМОКЛАСНИЦИ!
Първо класиране ще бъде обявено около 26юни.




Гласувай:
2


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: 1etty
Категория: Лични дневници
Прочетен: 288268
Постинги: 64
Коментари: 69
Гласове: 861
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол