Прочетен: 4341 Коментари: 0 Гласове:
Последна промяна: 25.10.2014 07:51
Катмите са нещо средно между палачинка и арабски хляб. Традиционната рецепта е с малко мая, брашно, прясно мляко, щипка сол, лъжичка захар (но без яйца!). Произходът и е от Родопския край. Катмите се приготвят печени на сач (подобно на арабския хляб) и са по-дебели от палачинка, но вкусни като тях. Рецептата която предлагам е за катми в домашни условия и е по-луксозният им вариант:
v 3 яйца;
v 350гр брашно;
v 300мл течна сметана;
v 1/2чаша масло;
v 100мл вода;
v 2сл захар;
v щипка сол;
v Ѕ лъжичка бакпулвер.
Всички горепосочени продукти се разбъркват докато се получи тесто с малко по-рядко от кексово тесто гъстота.
( Горепосоченото тесто в по-гъст вариант е подходящо и за гофрети.)
Нагрява се тефлонов тиган намазан с масло и се изсипва по един черпак от тестото, оформя се като палачинка. Пече се от едната страна после се обръща и от другата. Приготвените домашни катми се гарнират с
- пастет приготвен от катък и подправки (ситно нарязан магданоз, чубрица и малко копър) + добавени по желание ситно нарязани маслини или кисели краставички;
- смлени орехи с мед;
- сладко;
- шоколад;
- сирене;
- кашкавал;
и други комбинации от продукти в зависимост от индивидуалните предпочитания.
ДОБЪР АПЕТИТ!
Тагове: