Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.10.2013 11:36 - Домашни катми
Автор: 1etty Категория: Рецепти   
Прочетен: 2916 Коментари: 0 Гласове:
15

Последна промяна: 25.10.2014 07:51

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

image

Катмите са нещо средно между палачинка и арабски хляб. Традиционната рецепта е с малко мая, брашно, прясно мляко, щипка сол, лъжичка захар (но без яйца!). Произходът и е от Родопския край. Катмите се приготвят печени на сач (подобно на арабския хляб) и са по-дебели от палачинка, но вкусни като тях. Рецептата която предлагам е за катми в домашни условия и е по-луксозният им вариант:

 

v     3 яйца;

v     350гр брашно;

v     300мл течна сметана;

v     1/2чаша масло;

v     100мл вода;

v     2сл захар;

v     щипка сол;

v     Ѕ лъжичка бакпулвер.

 

Всички горепосочени продукти се разбъркват докато се получи тесто с малко по-рядко от кексово тесто гъстота.

( Горепосоченото тесто в по-гъст вариант е подходящо и за гофрети.)

 

Нагрява се тефлонов тиган намазан с масло и се изсипва по един черпак от тестото, оформя се като палачинка. Пече се от едната страна после се обръща и от другата. Приготвените домашни катми се гарнират с

- пастет приготвен от катък и подправки (ситно нарязан магданоз, чубрица и малко копър) + добавени по желание ситно нарязани маслини или кисели краставички;

- смлени орехи с мед;

- сладко;

- шоколад;

- сирене;

- кашкавал;

и други комбинации от продукти в зависимост от индивидуалните предпочитания.

ДОБЪР АПЕТИТ!


image





Гласувай:
16
1



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: 1etty
Категория: Лични дневници
Прочетен: 157515
Постинги: 54
Коментари: 66
Гласове: 562
Архив
Календар
«  Октомври, 2018  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
Блогрол