Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.10.2014 13:57 - Нискобюджетни почивки и екскурзии
Автор: 1etty Категория: Туризъм   
Прочетен: 2959 Коментари: 0 Гласове:
7

Последна промяна: 10.11.2017 11:53


Обичам пътуванията и с удоволствие очаквам всяко следващо, но понякога планирането на пътуването отнема месеци. Защото, както всеки знае, финансите на средностатистическия българин са ограничени. Но вече понатрупах опит в нискотарифните почивки и екскурзии и си позволявам да давам съвети:

1. Планувайте всичко отрано, най-малко 6 месеца предварително.
2. Прегледайте сайтовете за групово пазаруване, могат да се открият оферти със значително намаление дори last minute.
3. Разгледайте и сайтовете на големите туроператори като „Руал травел”, „Бохемия”, „Оданс”, „Тез тур”, „Емералд травел” и др. Повечето от туристическите агенции правят промоции и имат отстъпки за ранно записване, изгодни оферти last minute, нискобюджетни екскурзии. За почивки в Турция най-изгодно е чрез www.tours-club.com. За почивки в Гърция - www.planet.bg 
4.  Вижте и туристическите портали www.nasamnatam.com , www.journey.bg, www.bultourism.com и други.
5. Направете си план-график какво искате да видите, съобразен с дните ви престой (винаги имайте предвид, че нещо може да отпадне поради различни причини: лошо време, затворено поради ремонт или реконструкция, стачка, неудобно работно време).
6. За да бъде престоят ви оптимален, отделете време за проучване. Прегледайте сайтовете на музейте, които искате да посетите (много от тях имат дни за безплатно посещение, при други пък е необходима предварителна резервация).
7. Прочетете и някой друг пътеводител или статия за града и забележителностите. В повечето пътеводители са посочени евтини ресторанти и магазини. Друго си е сами да откриете нещо изгодно при пътуването си, но никога не е излишна и допълнителна информация.
8. Самолетни билети могат да се закупят евтино 1год. до 1месец преди пътуването. Големите авиокомпании пускат евтини самолетни билет 1год до 6месеца по-рано, колкото повече се скъсява срокът за отпътуване толкова по-скъпи стават билетите. Друг е въпросът с нискотарифните компании, при тях периодично проверявайте цените, защото се менят в различни периоди, но евтини билети могат да се намерят и седмица преди заминаването, ако имате късмет.
9.  Спане – резервации е най-добре да се правят 3 месеца предварително. Има хотели, за които могат да се направят резервации още при купуването на самолетните билети (но не са най-евтините, в общи линии това са скъпите и средностандартни хотели) и други, за които може да се направи резервация само месец по-рано (обикновено това са хостели и нискобюджетни хотели). Ако сте много взискателни, изборът на хотел може да ви отнеме и седмица, защото не лесно да се съчетае подходяща локация с изгодна цена. Ползвайте www.booking.com, www.venere.com, www.hotels.com.


10.  За големите столици и градове ползвайте Pass card - www.romapass.it; www.parispass.com/, www.londonpass.com, www.berlinpass.com, www.wienkarte.at, www.europeancitycards.com, чрез тях може да си спестите до 50% от входни такси на забележителности, съдържат карта за градски транспорт също с намаление, дават и отстъпки за определени магазини и ресторанти. Прегледайте какво включва картата и си направете сметка дали ще ви послужи. (Такава карта позвахме в Рим и ни спести доста средства, но там бяхме 7дни).
11.  Помислете за храненето! Дали бюджетът ви позволява да се храните в заведения или предпочитате варианта консерви. Навсякъде има заведения за бързо хранене, а в супермаркетите продават и готови храни, така че гладни няма да останете, но имайте в предвид, че цените на храните в повечето европейски държави са двойни или тройни на българските. Съвет: никога не вземайте малотрайни храни, дори сложени в сандвичи. (винаги си носим някаква храна, ядки и нес кафе, така спестяваме някое и друго евро).
12.  Транспорт – навсякъде има абонаментни карти за ден и повече, които във всички случай са за предпочитане. В някой градове има безплатен автобусен транспорт до аутлети, казина и др., така че може да си направите и допълнителна екскурзия до друго градче.

 

Това са най-общо съветите  и правилата, които спазвам за нискобюджетни екскурзии.

 

Ако имате конкретни въпроси с радост ще отговоря.




Гласувай:
7


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: 1etty
Категория: Лични дневници
Прочетен: 285788
Постинги: 64
Коментари: 69
Гласове: 858
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол