Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.10.2015 10:01 - Рим за дилетанти (част първа)
Автор: 1etty Категория: Туризъм   
Прочетен: 3762 Коментари: 0 Гласове:
8

Последна промяна: 08.03.2016 09:10

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Оказа се, че не съм подготвена за Рим. Не съм запалена по древните цивилизации и история. Прочетох впечатленията на блогъри, прегледах и няколко пътеводителя и смело заявих: Кво ще гледам камънаци и руини! Вече бях посетила столиците на повечето европейски държави, впечатлена от Венеция и влюбена в Милано, мислех че Рим няма с какво толкова да ме впечатли.  Сгреших! Разбрах го, когато се качихме в автобуса и потеглихме към хотела. Останах поразена от хармонията в града – величествени паметници на древното минало и впечатляващи творения на барокова и ренесансова архитектура. Рим е импозантен, колоритен и в същото време се налага една уникална архитектурна естетика, която мен като българка ме подтисна, защото направих аналогия със облика на София и ми се дорева. Знам че, управляващите в България са посещавали европейските столици и ми стана болно, че градът ни е като циркова площадка - тук кльопната ултра модерна сграда, а до нея олющен архитектурен паметник – няма я тази хармония и единният архитектурен облик, който имат и Рим, и Париж, и Виена, и Будапеща, и Прага. Мъчно ми е! за родния български пейзаж!

      image        image

image

Но пак за Рим – най-цветната столица! Той не е очарователен, той е великолепен! Очарователни са зелените портокалови дръвчета отрупани с оранжеви портокали по улиците на града, очарователни са кварталните площадчета, очарователни гостилници и магазинчета, внушителни цветни домове и сгради, фонтани.  И разбираш, че си в града на „dolce vita”. Градът те кара да се чувстваш жив и преизпълнен с живот – усещането е невероятно!

image     image

image image

И като примерни туристи, кипящи от енергия се снабдихме с Romapass и хукнахме към забележителностите.  Първо в списъкът ни беше Coloseo, но плановете ни се промениха заради времето (щеше да вали) и отидохме до вила Боргезе. Бях чела, че по-добре е да се направи предварителна резервация по интернет, но решихме на място да си пробваме късмета… Но уви! Отказаха да ни продадат билети, дори за следващи дни, задължително се правела резервация по телефона или онлайн,  не можело по друг начин и там на място не правели резервации. Чинно набрах номера, който ми дадоха и направих резервация за след 2 дни (http://www.galleriaborghese.it/borghese/en/evilla.htm ). Вила Боргезе е най-големият обществен парк в Рим. В миналото мястото е било лозе. През 1605г. кардинал Шипионе Боргезе (племенник на папа Павел V) го превръща в парк и построява резиденцията Вила Боргезе (сега галерия Боргезе). След неуспешния опит да влезем в галерията ни оставаше само да разгледаме парка и околностите. Има езерце (Giardino del Lago) с прочут воден часовник (1867г). 450м в ляво от вилата (ако сте с лице към нея) е Зоопарка ( http://www.bioparco.it ). Ако се продължи по нататък се стига до Националната галерия за модерно изкуство http://www.gnam.beniculturali.it/index.php?en/2/visiting-museum До нея на площад Торвалдсен е статуята на Иван Вазов (2010г). Обратно в парка по зелените алеи, като преоткриваме множеството статуи, места за почивка, римското еспресо и сладолед – с две думи преоткрихме топлата вода и много ни хареса J. Паркът просто предразполага да останеш по-дълго.

   
image       image

image  image

Така и не валя, затова обядвахме в апартамента. Пазарувахме от местния супермаркет Punto, оказа се много добре зареден и с много ниски цени, пък си имахме и микровълнова и хладилник, така че въпросът с малкия ни бюджет и храната го решихме изненадващо лесно още първия ден. В магазина имаше и готови храни: лазаня, равиоли, задушено свинско, кюфтенца, тирамису и още много италиански вкуснотии, както и плодове и зеленчуци. Това отклонение го правя, защото макар и впечатлен от Рим, всеки огладнява.
Наложи се да редактираме предварително набелязаната програма за разглеждане на забележителности. Все нещо не се получаваше още от първия път. Първо при вила Боргезе ударихме на камък, нищо че разходката беше приятна, после решихме следобяд да разгледаме Палатин, за да ни остане следващият ден за Колизеума, Императорските форуми и Капитолия. Но уви! Палатин затворен - стачка. Музеят в ремонт.

image

Затова е добре да имате предварителна информация, редовно си преглеждайте интернета за подобни изненадващи събития. Ето и един сайт за информация www.turismoroma.it/lang/ru/
И фонтан ди Треви беше в реконструкция. Така че определено нямахме късмет със забележителностите. Налагаше се да има втори път за посещение, така се получи и с Ватикана, защото опашката пред Свети Петър беше огромна, в неделя след литургията на папата, и затова се върнахме на следващия ден (понеделник) за да разгледаме.

image

Отидохме до термите на Каракала, в древността това са били предшествениците на СПА-центровете, още от  тогава римляните са превърнали къпането в изкуство. Термите на Каракала  са строени през 211г. и са били ползвани до VІв. Можели да поберат 1600къпещи се наведнъж, били са изключително луксозни и разполагали допълнително със гимнастически салон, магазини, концертни зали, библиотека. За съжаление почти нищо не е останало. Точно срещу тях надоло по улицата има gelateria-и, то навсякъде има, но тези особенно ми допаднаха.
Разгледахме и циркус Максимус, легендата разказва че е бил по-голям от Колизеума, но сега наоколо е голо поле.

image    image

И така на следващият ден закуска в близкото бистро със бриоши, кроасани и кафе (макар бриошите да произхождат от френската кухня, в Рим са особено вкусни и разнообразието е голямо, а за италианското кафе не се налага да говоря - уникално! ароматно, силно, мек вкус).

  image   image

Времето беше с нас и с бодра стъпка поехме към КОЛИЗЕУМА. Най-големият паметник на политическата философия да се управлява с хляб и зрелища. Началото на гладиаторските борби е положено от император Тит през 80г. с фестивал продължил 100дни, по време на който загинали десетки гладиатори и около 5000 екзотични звяра. Публиката била многобройна и прииждала за тези кървави зрелища от цялата империя. Колизеумът е събирал около 60000души. Първоначално името му било Амфитеатър на Флавиите. По късно през 85г. е изграден подземния комплекс където са се подготвяли гладиаторите и животнит.  Днес се виждат част от коридорите и галериите. След като си изгледал филмите "Гладиатор" и "Спартак", те побиват тръпки като разглеждаш Колизеума и мислейки за миналото, за стотиците хора и животни в мрачните подземия очакващи съдбата си.

image image

image  image

image  image

image image

image

image

image


(следва продължение...)


















Гласувай:
8


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: 1etty
Категория: Лични дневници
Прочетен: 285851
Постинги: 64
Коментари: 69
Гласове: 858
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол