Постинг
14.06.2020 20:48 -
Сладкиш с кайсии
Автор: 1etty
Категория: Рецепти
Прочетен: 615 Коментари: 1 Гласове:
Последна промяна: 17.06.2020 07:58
Прочетен: 615 Коментари: 1 Гласове:
5
Последна промяна: 17.06.2020 07:58
Това е една стара семейна рецепта, която може да се адаптира от всеки и резултатът винаги ще е великолепен плодов сладкиш.
Майка ми го правеше през лятото с пресни плодове, а през зимата с компоти.
Ето и моята лятна адаптация с пресни кайсии.
Продукти:
3 яйца,
чаша и половина захар,
10 суп.л. брашно,
1 чаша олио,
1 ч.л. сода бикарбонат,
5 с.л. кисело мляко,
около 1кг кайсии разрязани на половинки без костилки.
Приготвяне:
Яйцата се разбиват със захарта до побеляване, на тънка струйка се добавя олиото при непрекъснато бъркане. Спирате бъркането и добавяте брашното, содата и киселото мляко. Бавно разбърквате, докато се получи хомогенна смес, малко по гъста от кексово тесто. Сместа се изсипва в намазана с олио тавичка. Върху нея се подреждат кайсиите. Пече се в загрята фурна, първо за 15-тина минути около 150градуса после се намалява до 130-120 и се пече още 45минути. Времето за печене може и да се увеличи или намали, по ваша преценка, в зависимост от особеностите на печката ви. За да сте сигурни, че сладкишът е добре изпечен, проверете по стария изпитан начин с клечка за зъби.
Сладкишът е универсален и може да се направи с всякакви сезонни плодове или плодове от компот. Може да експериментирате смело.
Добър апетит!
Майка ми го правеше през лятото с пресни плодове, а през зимата с компоти.
Ето и моята лятна адаптация с пресни кайсии.
Продукти:
3 яйца,
чаша и половина захар,
10 суп.л. брашно,
1 чаша олио,
1 ч.л. сода бикарбонат,
5 с.л. кисело мляко,
около 1кг кайсии разрязани на половинки без костилки.
Приготвяне:
Яйцата се разбиват със захарта до побеляване, на тънка струйка се добавя олиото при непрекъснато бъркане. Спирате бъркането и добавяте брашното, содата и киселото мляко. Бавно разбърквате, докато се получи хомогенна смес, малко по гъста от кексово тесто. Сместа се изсипва в намазана с олио тавичка. Върху нея се подреждат кайсиите. Пече се в загрята фурна, първо за 15-тина минути около 150градуса после се намалява до 130-120 и се пече още 45минути. Времето за печене може и да се увеличи или намали, по ваша преценка, в зависимост от особеностите на печката ви. За да сте сигурни, че сладкишът е добре изпечен, проверете по стария изпитан начин с клечка за зъби.
Сладкишът е универсален и може да се направи с всякакви сезонни плодове или плодове от компот. Може да експериментирате смело.
Добър апетит!
Тагове: