Постинг
15.11.2013 12:26 -
Как да използваме стария хляб
Автор: 1etty
Категория: Рецепти
Прочетен: 15275 Коментари: 2 Гласове:
Последна промяна: 21.01.2015 10:32

Прочетен: 15275 Коментари: 2 Гласове:
15
Последна промяна: 21.01.2015 10:32

Непростим грях е било да се изхвърля хляб, така казват старите хора... Днес много много не се замисляме, превърнали сме се в консуматорско общество и трупаме, а после изхвърляме. Но ако някой е решил да се върне към корените си и да прояви нужното уважение към хляба, то ето няколко идеи за това как навремето се е употребявал стария изсъхнал хляб. "Хляб наш насущнии..."
Фалшиви пици
Филите стар хляб се намазват с масло, лютеница, слага се колбас и кашкавал и се запича.
Пържени кюфтета
1/2 кайма + нарязан лук + 2 филии накиснат стар хляб + 1 яйце + черен пипер и подправки. Забърква се хомогенна смес от която се оформят кюфтета и се пържат.
Млечна баница
Приготвя се смес от яйца, прясно мляко, захар. В тавичка намазана с мазнина се натрошава (на по едри парчета) сухия стар хляб и се залива с горната смес. Пече се.
Фалшива баница
Старият хляб се накисва с кисело мляко, след половин час се добавя чаша олио, 3 разбити яйца, лъжичка сода бикарбонат и чаша натрошено сирене, така разбърканата смес се пече.
Панирани филийки
Приготвя се смес от 2разбити яйца, 2сл кисело мляко и филииките се потапят от двете страни и се пържат в сгорещено олио. Могат да се използват и за канапета при ястия с месо.
Попари
Стар хляб или сухар
- накиснат в мляко - овчарска попара
- със сирене и чай - бебешка попара
- с кисело мляко - пенсионерска попара.
Галета
добре изсушен и леко препечен хляб се начуква на дребни трохи - галетата се използват за паниране, за приготвяне на солени пайове, за десерти (ашуре, варено жито)
И още приложения на хляба този път не като храна: за премахване петна от дрехи, вместо гума за изтриване, за премахване на нежелани миризми от хладилника, като лек (така познатите сухари и добре препечени филии); правят се и лапи с билки в които се използва стар хляб.
виж: http://1etty.blog.bg/zabavlenie/2010/09/22/za-hliaba.609187
Фалшиви пици
Филите стар хляб се намазват с масло, лютеница, слага се колбас и кашкавал и се запича.
Пържени кюфтета
1/2 кайма + нарязан лук + 2 филии накиснат стар хляб + 1 яйце + черен пипер и подправки. Забърква се хомогенна смес от която се оформят кюфтета и се пържат.
Млечна баница
Приготвя се смес от яйца, прясно мляко, захар. В тавичка намазана с мазнина се натрошава (на по едри парчета) сухия стар хляб и се залива с горната смес. Пече се.
Фалшива баница
Старият хляб се накисва с кисело мляко, след половин час се добавя чаша олио, 3 разбити яйца, лъжичка сода бикарбонат и чаша натрошено сирене, така разбърканата смес се пече.
Панирани филийки
Приготвя се смес от 2разбити яйца, 2сл кисело мляко и филииките се потапят от двете страни и се пържат в сгорещено олио. Могат да се използват и за канапета при ястия с месо.
Попари
Стар хляб или сухар
- накиснат в мляко - овчарска попара
- със сирене и чай - бебешка попара
- с кисело мляко - пенсионерска попара.
Галета
добре изсушен и леко препечен хляб се начуква на дребни трохи - галетата се използват за паниране, за приготвяне на солени пайове, за десерти (ашуре, варено жито)
И още приложения на хляба този път не като храна: за премахване петна от дрехи, вместо гума за изтриване, за премахване на нежелани миризми от хладилника, като лек (така познатите сухари и добре препечени филии); правят се и лапи с билки в които се използва стар хляб.
виж: http://1etty.blog.bg/zabavlenie/2010/09/22/za-hliaba.609187
Тагове:
Лек за всички видове рак-орех, пелин, ка...
Отегчени от секса!
Много смях: Търговски марки, които звуча...
Отегчени от секса!
Много смях: Търговски марки, които звуча...